Bu yazı meslek seçimi hakkında bilgi vermiyor.
Hangi üniversite, hangi bölüm, hangi şehir seçmeniz gerektiği doğrultusunda da size yardımcı olmayacak.
Sadece 4 yıllık tercihte bulunacak az çok tercihleri şekillenmiş öğrencilerin tercih formunu doldururken yapmamaları gereken hatalar hakkında bilgi vermektedir. Birçoğu basit şeyler ama maalesef insanın başına gelebiliyor. Ösym klavuzunuz temel kaynağınızdır. Kulaktan duyma bilgilere itimat etmeyiniz. Önce klavuz sonra öğretmenlerinize danışınız. Benim bu yazıma bile itimat etmeyiniz, haruneskar.com’da böyle birşey okudum deyip gidip öğretmeninize sorunuz. Doğru mu yanlış mı söylüyorum araştırın.
Unutmayın önce klavuz sonra öğretmen(uzman).
Bir öğrenci sırasıyla aşağıdaki 10 tercihte bulunmuş olsun.
1. Dokuz Eylül Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
2. Uludağ Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
3. Erciyes Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
4.
5.
6.
7. Cumhuriyet Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
8.
9.
10. Yıldız Teknik matematik bölümü
Öğretmen: Puanın Dokuz Eylül’e yakın mı?
Öğrenci: Evet
Öğretmen: Dokuz Eylül’den daha yüksek puanlı, gitmek isteyebileceğin bölümler varsa listeye ekle. Puanından, sıralamandan daha yüksek yerleri yazmaktan korkma.
Yeni Liste
1. Boğaziçi Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
2. Marmara Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
3. İstanbul Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
4. Dokuz Eylül Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
5. Uludağ Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
6. Erciyes Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
7.
8.
9.
10. Cumhuriyet Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
11.
12.
13. Yıldız Teknik Ünv. matematik bölümü
Öğretmen: Boğaziçi’ne zaten puanın uzak tamam 1. sırada dursun sorun yok. Dokuz Eylül ile İstanbul arasına gitmek isteyip yazabileceğin bir bölüm var mı? Mesela Gazi
Öğrenci:: Aaa evet giderim Gazi’ye
Öğretmen: Senin aklın başında mı? Madem gidersin niye yazmıyorsun. Baksana araştırsana her üniversiteyi. Gazi’ye puanın yeterken ve daha çok isterken Dokuz Eylül’ü kazanacaksın, sonra ahh niye Gazi yazmadım diyeceksin..
Yeni Liste
1. Boğaziçi Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
2. Marmara Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
3. İstanbul Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
4. Gazi Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
5. Dokuz Eylül Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
6. Uludağ Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
7. Erciyes Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
8.
9.
10.
11. Cumhuriyet Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
12.
13.
14. Yıldız Teknik Ünv. matematik bölümü
Öğretmen:: Aldığın puanı unut ve sadece isteğine göre, gönlünde ne yatıyor ona göre cevap ver. Şu 13 soruyu cevapla; Boğaziçi mi yoksa Marmara mı istersin. Boğaziçi mi yoksa İstanbul mu Boğaziçi mi yoksa Gazi mi ...... Boğaziçi mi yoksa Yıldız Teknik mi?
Cevap: Boğaziçi tabiki hepsinden çok istiyorum.
Öğretmen: 1. tercihi kitledik. Şimdi şu 12 soruya cevap ver;
Marmara mı istersin yoksa İstanbul mu? Marmara mı Gazi mi? Marmara mı Dokuz Eylül mü?.... Marmara mı Yıldız teknik mi?
Öğrenci: Aslında ben Marmara’dan çok Gazi istiyorum.
Öğretmen: Listeyi yeniliyoruz o halde 1. tercih kitlitli 2. sıra Gazi olacak
Öğrenci: Ama Gazi’nin puanı Marmara’dan daha düşük.
Öğretmen: Ne olmuş birşey olmaz. Gazi’yi diğerlerinden daha çok istiyorsan üstte olacak. Puana bakmıyoruz. İsteğin önemli.
Yeni liste
Başka bir liste
Başka bir liste
Son liste
1. Boğaziçi Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
2. Gazi Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
3. İstanbul Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
4. Marmara Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
5. Uludağ Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
6. Erciyes Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
7. Dokuz Eylül Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
8.
9.
10.
11. Cumhuriyet Ünv. ilköğretim matematik öğretmenliği
12.
13.
14. Yıldız Teknik Ünv. matematik bölümü
Öğretmen: Marmara’ya birşey demiyorum hadi orada dursun. Ama şunu bil Erciyes olmazsa Dokuz Eylül imkansız. Bunu adı Ölü tercih. İlk 6’ya giremezsen 8,9,..14 ‘ten tekine girersin. Dokuz Eylül’ün puanı Erciyes’ten aşağı düşmez.
Öğrenci: Silelim mi?
Öğretmen: Yok silmeyelim zararı yok. Evet yer işgal ediyor ama sen zaten tercih haklarını tamamını kullanmıyorsun. Bu yüzden önemi yok. Ölü tercih başka yanlış tercih başka.
Öğrenci: Bitti mi?
Öğretmen: Daha yeni başlıyoruz:) Şaka şaka!
Boğaziçi’ni herşeyden çok, Gazi’yi sonraki 12 tercihin hepsinden çok, İstanbul’u sonraki 11 tercihinin hepsinden çok..... istiyorsun.
14 tercihi de kilitledik. Araya yazmak istediğin hiçbir bölüm yok.
Peki Yıldız Teknik’i %99 kazanır mısın puanın çok rahat yetiyor mu?
Öğrenci: Evet
Öğretmen: O zaman bitti.
Not1: Eğer öğrenci son tercihine girip girmemekte riskli bir noktadaysa bir sene daha hazırlanmakla daha düşük puanlı yerler yazıp yazmamak konusunda karar vermelidir. Ben 1 sene daha durmam derse 15,16,17... tercihlerini yapmalı.
Not2: İsteğiniz önemli puan değil. Tercih haklarınızın tamamını kullanmadığınız müddetçe ölü tercihlerin aklıma gelen tek zararı var. Bazı burslar sizin kazandığınız üniversiteyi ilk 5 tercihinizde yazmanız şartıyla verilir. Belki ölü tercih yüzünden 6. sıradan kazandığınız bir yeri 5. sıradan kazanabilecekken burs almayı kaybedersiniz.
Not3: Marmara İstanbul’a göre ölü tercih gibi dursa da tam ölü değil:) Çünkü puanları çok yakın. Bu bölümlerin puan sıralaması her sene değişebilir. Öğrenci Marmara’yı silmemeli. Ama Dokuz Eylül’ü silse de olur. Boğaziçi imkansızsa o da silinebilir.
Ben ne ikinci öğretim ne de matematik dışında bir bölüm olayına girdim yukarıda. Bir tercih sürecinde milyonlarca parametre olduğunu biliyorum. Zor olduğunu biliyorum. Ama bu tür şeyleri buradan internetten çözmemi beklemeyin. Ben sadece basit ama tehlikeli net hatalar konusunda uyardım. Kesin karar vermeden tercihi onaylatmayın(internet-Ösym bürosu) . Son güne de kalmayın.
Klavuzu iyi okuyun açıklamaları inceleyin(bu sene yani 2010 klavuzunda bazı hatalar varmış). Ekşi Sözlük’ten üniversiteler hakkında yazılanları muhakkak okuyun çok yararlıdır. Kampüs nerde öğrenin. İstanbul Üniversitesi ama Beyazıt mı? Avcılar mı?
Şunu da unutmayın geçmiş nesiller sizden daha kötü tercih süreçleri yaşadı. Sistem değişti bizi buldu deyip durmayın. Ben ve akranlarım(1997) daha sınava girmeden tercihte bulunuyorduk. Hayal edebiliyor musunuz?
BU İLK 5 TERCİHTE BURS VERME ŞARTI OLAN ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ ACABA?BEN ARAŞTIRDIM AMA BULAMADIM
Öyle bir üniversite yoktur sanırım. İlk 5 tercih için bir üniversite burs veriyorsa sizin LYS'de iyi bir derece yapmış olma şartıda vardır maddeler arasında.
Ben Başbakanlık ve Eğitim fakültesi bölümlerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği bursaları kastetmiştim. Özel kurumlarda(vakıf,belediye,şirket) bazen ilk 5 tercih şartı koyabiliyor.
anladım çok teşekkür ediyorum
HOcam sizce egitim fakultesi okumak mı daha iyi yoksa muhendislik-mimarlık mı?İlerde iş imkanı bakımından da cevap verebilirseniz çok iyi olur.
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Bunun cevabını biliyor sunuz aslında, öğretmenler iş bulma, özellikle devlette çalışma adına mühendislere göre daha şanslıdır. Riske girmemek için birçok kişi öğretmen olur. Okul bitince hemen işe başlamak ister.
Mühendisin iş arama süreci daha sıkıntılı olur genelde, daha düşük maaşlı başlar, fakat 2-3 seneden sonra mühendisin maaşı öğretmeni geçer ve üst limiti oldukça yüksektir. Öğretmen maaşı ise yerinde sayar.
slmlar hocam anadolu öğretmen lisesiyim ek puanlı başarı sıram 7930 marmara ilköğretim matematik 7730 kapatmış sizce girme ihtimalim varmı?
Muhakkak yaz ama çok umutlanma.
merhabalar hocam, benim mf-3 sıralamam 2057 sizce Cerrahpaşa Tıp olur mu? Geçtiğimiz yıl 2356 ile almış. [2410 yazan yer de gördüm ama 2356 olduğunu varsayarsak]
Merhaba hocam matematik bölümü mü yoksa makina mühendisliği mi dersiniz?? cevap verirseniz çok memnun olurum. şimdiden teşekkürler
Sabret biraz Ezgi, tercihlerini yap sonrasını düşünme. Tamam heyecanlanıyorsun ama beklemekten başka çare yok. Gez,toz kitap oku, sinemaya git.
Hüseyin ne dememi bekliyorsun Allah aşkına! Bu soruya nasıl cevap vereyim.
merhaba hocam
ben lise matematik öğretmenliği istiyorum
sizce tercihimde doğudaki herhangi bir eğitim fakültesine mi (puanım buradaki üniversiteler yetiyor) yoksa okurken formasyon eğitimi veren bir fen edebiyat fakültesine mi (gazi istanbul marmara) öncelik vermeliyim? şimdiden teşekkürler
http://www.haruneskar.com/2009/02/matematik-ogretmenligi-meslegi.html
adresinde 19 Temmuz 2010 16:51 tarihli yorumumu okuyun.
(Kısaca net birşey söylemiyorum, öğrencilerime bile net konuşamazken sizi tanımadan tavsiyede bulunamam, yorumda dediğim gibi ancak kardeşim olsanız şunu yap derdim)
hocam cevabınız için teşekkür ederim. birde başka sitelerden araştırdım fakat bulamadım. şu an herşeye rağmen lise matematik öğretmenliği istiyorum fakat daha sonra fikrim değişirse matematik öğretmenliğinden ilköğretim matematik öğretmenliğine üniversite içi geçiş olabiliyor mu? bir bilginiz varsa çok mutu olurum. tekrar teşekkürler
Hayır öyle birşey yok.
hocam eğitim fakülterinde tercihte ilk 5 te yazdımız zman belirlenen miktarda burs alabiliyoruz bu tamam ama bunuda bi kontenjanı oluyormuş buna nasıl ulaşabiliriz kılavuzu inceledim ama buna ilişkin bişey bulamadım lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler ...
Tablodaki 7 numaralı sütun kaç kişiye burs verileceğini yazıyor diye düşünüyorum. Emin değilim ama öyle olsa gerek, tablo4 eğitim fakültelerinden bölümlerde sayılar var 7. sütunda baksanıza.
Evet doğru tahmin etmişim açıklamalar bölümü 75. madde.
tekrar selamlar hocam ösym başkanı yaptığı açıklamada ek puan başarı sırasını aşalara çekmek istioruz dedi sizce bu aşa çekme kaç kişi civarlarında olur bi tahminnz var mı?
Ösym başakanının bile tahmini yoktur diye düşünüyorum.
merhabalar hocam.lütfen yardımcı olun.kimya müh. istiyorum.sıralamam da yetiyor.ama ilerde iş bulamazsam diye çok korkuyorum.aldığım bilgiler de iyice kafamı karıştırdı.iyi diyenler de var kötü diyenlerde...tamam önemli olan benm isteyip istememem ama iş bulamayacağım bi bölümde de zaman kaybetmek istemem nolur yardım edin :(
Bakın ben size altın bir tavsiye vereyim. Telefon rehberi yada interneti açın, 10 tane kimya mühendisinin telefonunu öğrenin sonra arayın. Merhaba rahatsız ediyorum ama diyerek, kendinizi tanıtıp, durumunuzu belirterek nazik bir üslupla aklınıza takılan herşeyi sorun. Çok memnun olarak hatta sevinerek size içtenlikle mesleğin durumunu ve geleceğini anlatacaklardır. İmkanınız varsa birde kimya mühendisliği son sınıf öğrencilerine ulaşmayı deneyin. Özellikle son sınıf yada yeni mezun. Birde onlara sorun.
selam hocam ikinci öğretimden normal eğitime geçiş şansımz var mı
Not ortalaman sınıfın ilk %10'luk kısmında olduğu müddetçe gündüz öğretimin harcını ödersin.
slm hocam enstitülerin normal devlet üniversitelerinden ne farkı var şmdiden teşşekkrler
Bizim ülkenin tuhaflıkları. Bağımsız enstitüler Gebze ve İzmir aslında lisans öğrencisi, yani sizin gibi öğrencileri almak için kurulmamıştır. Üniversite mezunu kişilere yüksek lisans eğitimi vermek için kuruldu. Ama şimdi anlatmaya gerek olmayan çeşitli sebeplerden lisans öğrencisi alıyorlar. Ben size, sizin için bir farkı yok diyeyim.
ben tercihimi yaptım ama idareci çıktı alamadığını söyledi sorun olmayacağını söyledi ama tedirginim bilginiz varsa rica ederim paylaşın
Olayı daha net anlatsanız. Hiçbirşey anlamadım.
Tamam tamam anladım. ÖSYM bürosundan başvuru yaptınız. Size tercih listesini görevli cıktı olarak veremedi. Teknik bir sorundan dolayı. Sorun olmaz dedi.
Görevli %99 haklı sorun olmaz, online olarak işlemi yapmış ama yazıcıdan çıkartamamış.
Ama siz ASLA ASLA ASLA riske girmemelisiniz.
Öncelikle sakin olun herşey yolunda. Tercih hatası yok sadece başvuru tamamlandı mı onu öğreneceksiniz .
Yarın yani bugün aynı büroya gidiyor ve çıktıyı istiyorsunuz onlarda size veriyor. Vermezlerse ısrar edin. Yine vermezlerse velinizle gidin çıktıyı tekrar isteyin. Yine veremezlerse Ankara ÖSYM'yi arayın durumu anlatın. Size anında yardımcı olacaklardır. Ankara işlem yapılmış tamam birşey yapmanıza gerek yok derse yok efendim bana çıktı vereceksiniz ben sözlü onay istemiyorum diyeceksiniz.
çok teşekkür ederim dediklerinizi hemen uygulayacağım